Spørsmål: Hvor lenge varer kurset og hvor mange ganger

Svar: De fleste kursene går over 5 ganger og varer ca 1 – 1,5 timer. Vi forsøker å skape en rolig atmosfære på barnets premisser, så det er tid for en liten matpause for den lille når det måtte passe dere, enten før, under eller etter massasjestunden. Selve massasjen varer fra ca 15 – 30 minutter. Det er innlagt tid til litt teori og en pratestund hvor man kan ta opp forskjellige aktuelle temaer, dele erfaringer osv. Det er forskjellig fra instruktør til instruktør når på dagen kursene starter.

Spørsmål: Hvor gammelt bør barnet være?

Svar: I utgangspunktet kan man begynne å massere babyen med en gang etter fødselen. Før dere kommer på kurs anbefaler vi at dere har fått hentet dere inn litt, og at hverdagen føles grei. Derfor anbefaler vi ca 6 ukers alder på babyen før dere skal ut på kurs. Når barnet begynner å krabbe rundt kan det være litt utfordrende å være på kurs. Det er så mye annet som er spennende å utforske. Dere er hjertelig velkomne allikevel, opp til barnet er 1 år gammelt. Det er helt ok å se og lære på kurs hvis ikke poden er helt med der og da, for så å utføre massasjen hjemme. 

Spørsmål: Hva må jeg ha med meg på kurset?

Svar: Det er godt og varmt i rommet vi masserer i. Babyen skal ligge uten klær under massasjestunden så det er lurt å kle seg i lette, behagelige klær. Ta med to store håndklær og det som ellers finnes i stellebagen.

 Spørsmål: Hvilke oljer egner seg best til babymassasje?

Svar: En god grunnregel er at den bør kunne spises. Små hender og føtter finner fort veien til munnen! En kaldpresset vegetabilsk olje tilfører huden næring og gjør den myk. Oljen bør være uparfymert for å forebygge allergi og fordi lukten av mamma eller pappa spiller en viktig rolle for tilknytningen som oppstår mellom dere og barnet under massasjen. Dere får en kaldpresset og vegetabilsk olje av instruktøren når dere kommer på kurs.

Vær oppmerksom på at mange babyoljer er laget av kjemisk raffinert mineralolje og kan ikke fordøyes av barnet. De gir heller ingen næring til huden, men blir liggende utenpå og tetter lett igjen porene. Mineraloljer har ofte ordene parafinum eller petroleum i innholdsfortegnelsen.

Spørsmål: Kan babymassasje lindre kolikksmerter?

Svar: Babymassasje er ikke en terapiform, men heller en stund med kos og nærhet, hvor dere lærer å lese hverandres kroppspråk og knytter sterkere bånd. Det er allikevel en rekke terapeutiske effekter av massasjen. Den er lindrende ved at det frigjøres lindrende hormoner, bl.a. oxytocin under massasjen, og nivået av stresshormoner senkes. Den varme myke massasjen hjelper barnet å slappe av og virker trøstende.

På kurset vil du lære et eget kolikkprogram, som er utviklet for å hjelpe barn med magevondter. Mange tidligere kursdeltakere har gitt tilbakemelding på at det er godt å ha et verktøy når babyen sliter. Massasjen ser ut til å lindre og hjelper barnet til å frigjøre luft og avføring som kan stoppe opp  og lage trøbbel i den lille tarmen.